Close button

Besticket

Gå till innehållet »

0,00 kr
bestick

Underhåll av bestick
Ett bra kvalitetsbestick är gjorda för att hållas och för att du ska kunna glädjas av det i många år. För att kunna njuta till fullo av dina nya bestick, är det viktigt att man vet hur det ska behandlas på rätt sätt. Denna guide ger dig några goda råd om hur bestick av rostfritt stål ska bibehållas för att kunna bevara sitt vackra utseende i många år framöver.

Rostfritt stål är i själva verket ett namn som kan missförstås, eftersom det inte finns några stållegeringar som är 100 % resistens mot de yttre faktorerna som skapar just rost. Rostfritt stål är en term för stål som har blivit behandlat till att bättre kunna hantera och undgå rost.


För att försäkra sig att besticket kommer att hålla sig fint och rostfritt kommer här några goda råd man bör känna till innan man börjar använda sitt nya bestick.

Första gången innan användning
Innan man börjar använda sitt nya bestick för första gången, bör man tvätta alla delar för hand. Detta säkerställer att besticken är 100 % ren från damm och liknande. Genom att diska det grundligt för hand, kommer man att kunna undgå att t ex. damm kan skapa små rostfläckar.

Diska efter en måltid
Det bästa är som regel alltid att tvätta för hand, då det ger det bästa resultatet. Men i de flesta hem använder man sig av diskmaskiner för att underlätta vardagen, och det kan de flesta stålbestick klara av. Bestick med handtag av trä, guld eller silverbelagt bestick bör dock inte diskas i maskin, utan endast för hand.

När man använder diskmaskinen rekommenderas det att besticken sköljs eller tvättas omedelbart efter måltiden och innan det läggs i maskinen. Skälet till att man sköljer av besticken efter en måltid är på grund av att mat syror som finns i till exempel ketchup, senap, ägg, citron och etc. kan angripa det rostfria stålet och bilda rostfläckar. Bestick bör inte blötläggas, eftersom det också kan skada besticket. Du bör dessutom inte använda rengöringsmedel som innehåller klor, då detta också kan skada besticket.


Diska i diskmaskin


Om du vill diska besticken i diskmaskinen så placerar du alltid bordsknivarna för sig själv i sitt egna hörn och inte med de resterande gafflarna och knivarna. Detta beror på att bladen hos besticken inte alltid är av samma typ av stål som gafflarna och knivarna.


När diskmaskinen är klar, är det viktigt att inte låta besticken stå under långa perioder. Omedelbart efter disk i maskin, bör dörren öppnas så att fukt släpps ut. Om du efter disk även torkar av besticken med en torr trasa undgår du även vattenfläckarna som kan skapas på besticken.


Diskmaskinen bör inte fyllas så att alla delar inte kan bli rena. När du diskar dina bestick i maskin så tillämpas samma regel som vid tvätt för hand – nämligen att undvika diskmedel som innehåller klor. Vidare är det är även viktigt att följa doseringsanvisningarna på diskmaskinen för att undgå att besticken blir skadade.

Checkout table Checkout logo